Gråhøgda

Den høyeste toppen på Hummelfjellet (1543 moh) kan nåes fra flere ulike veier/stier.

Alternativ 1
Den vanligste veien er gå fra bommen på Fjellveien, og følge grusveien hele veien opp til toppen.

Kjør riksvei 28 fra Os sentrum mot Narjordet, ta av på toppen av Fossan, ca 4 km fra sentrum, opp Fjellveien. Det er ca 3,7 km fra riksveien til bommen. Her finnes det en liten parkeringsplass. Bilveien er markert lilla på kartet ovenfor.
Herifra følger du grusveien hele veien til toppen (markert med gult på kartet ovenfor). 
Tur/retur bommen – Gråhøgda er det ca 11,5 km.

 

Alternativ 2
Men, vi vil gjerne slå et slag for en finere rute: nemlig å starte fra toppen av Hummelfjell Hyttefelt. Her er det fin og tydelig sti helt opp til «plåtået», og derifra følger man grusveien opp til toppen. Denne turen er litt lengre, 13 km tur/retur.

Turen starter ved parkeringsplassen nesten lengst opp i Hummelfjell Hyttefelt.
Kjør mot Hummelfjell fra Os Sentrum. I rundkjøringen rett før alpinanlegget svinger du opp høyre, etter den lange rette bakken, svinger du inn på Elvhøgdfaret, og følger denne veien nesten helt til toppen. Her er det parkeringsplass, og startpunkt for turen. 
Se kjøreveien markert i gult på kartet nedenfor.

Fra parkeringsplassen går du mot alpinløya, og bare etter 10-20 meter ser du skiltet som peker ut stien du skal følge.

Det er tydelig sti hele veien, så vanskelig å gå feil!
Etter ca 700 meter stikker det av en smal sti mot venstre, rett før bekken. Du skal IKKE inn på denne stien, fortsett hovedstien over bekken.

Flott utsikt over Os, Dalsbygda og Galåen fra stien oppover Hummelfjellet!

Etter ca 4 km kommer du inn på Grusveien. Følg grusveien mot toppen (ca 2,5 km på grusveien). Det er også mulig å ta snarveien rett opp mot toppen. Kortere vei, men brattere, og mer ulendt terreng.

Ca 700 meter før du kommer til toppen, kan du ta en liten avstikker, og gå til minneplaten for flyulykken 7. november 1956.

Flyet hadde 10 passasjerer og et mannskap på to. En passasjer og kapteinen omkom.Ulykkesårsaken var uvanlig sterk ising og en kraftig nedadgående luftstrøm.Flyulykken fikk stor medieoppmerksomhet da en av passasjerene var den kjente radio-mannen Rolf Kirkevaag
. Han holdt håpet oppe hos de overlevende med konkurranser og sang og gikk etter hjelp i den dype snøen til tross for en brukket ankel. 

Trimkassa sitter på varden på toppen!

 

God tur!